
Klart ”Ja” til overenskomsten mellem PLF og KLF
Med en flot stemmedeltagelse, hvor 71,1% valgte at afgive deres stemme, står det klart at det er flertallet, der kan se det gode i aftalerne. Med 97,88% Ja-stemmere mod 2,12% der valgte at sætte deres kryds i ”nej”, er der ingen tvivl om at det er et flot resultatet og med en stemmedeltagelse, der ligger væsentligt højere end, hvad andre forbund har kunne præstere.
Det har været nogle drøje forhandlinger og de sidste par måneder har vi arbejdet på at nå bedst mulige resultat. Det er derfor en stor glæde at se så mange medlemmer, der har valgt at bruge deres demokratiske ret til indflydelse på aftalen ved at stemme. Det stiller os stærkere i de kommende års forhandlinger, at så mange har valgt at bakker op om fællesskabet.
Overenskomstforhandlingerne har i år været præget af meget tilbageholdenhed fra PLF og det var de tunge argumenter der skulle på bordet for at forsvar ønsker og krav. Grundet stigende levevilkår har højeste prioritet været at til gode se flest mulige, ved at forhandle størst mulig lønstigning hjem til samtlige løntrin.
Den nye overenskomst på det private område betyder udover lønstigning på samtlige løntrin, bedre barselsregler, omsorgsdage og frihed til lægehenvist behandlinger. Derudover har der været fokus på at få fremtidssikret efteruddannelse og der skal lyde en stor opfordring til at deltage i kurser. Halvdelen af kursusbeløbet kan bruges til selvvalgte emner, hvilket åbner op for endnu flere muligheder for at blive beriget med ny viden, eller få genopfrisket tidligere lærdom.
Et andet område der har fylde i forhandlingerne, er kørsel til og fra arbejdspladserne, hvor der er stor forskel på, hvorvidt og hvordan det honoreres. Det har ikke været muligt at nå til enighed om en fast aftale, men der er tilføjet en skærpelse, hvor der nu skal laves en aftale, hvis der er skiftende arbejdssteder.
I forbindelse med tillidsmandsordning/ talmandsordning har vi haft en længerevarende dialog om berettigelsen. Vi er ikke blevet mødt med direkte modstand, men er ikke kommet i mål med en forbedring af den nuværende aftale, idet den nuværende talmandsordning ikke bliver brugt. Er der fortsat et ønske om en forbedring, opfordre vi derfor til, at den nuværende ordning tages i brug, så vi kan forsvare, at der er behov for en udvidelse af aftalen.
Resultatet af forhandlingerne er udover lønstigninger, endt med en række forbedringer og justeringer, uden af give afkald på eksisterende forhold. Alt i alt et godt resultat, som vi kan være tilfredse med, særligt set i lyset af en fortsat uvis markedssituation
Overenskomsterne er med tilbagevirkende kraft pr. 1. april 2023 og gælder for en 2-årig periode.
Tiltag, forbedringer og justeringer i korte træk:
- 1 stk. 2. (Område og løn):
Alle løntrin forhøjes: Pr. 1. april 2023 med 4,8% og pr. 1. april 2024 med 4,2%
- 1 stk. 5. (ny tilføjelse fra begyndelsen): Ved ansættelse skal der oprettes en kontrakt mellem parterne som skal indeholde oplysninger om arbejdsstedet beliggenhed. I mangel af et fast arbejdssted, eller et sted, hvor arbejdet hovedsagelig udføres, skal kontrakten indeholde oplysninger om, at lønmodtageren er beskæftiget på forskellige steder.
Der opfordres til at der anvendes den mellem KLF og PLF godkendte ansættelseskontrakt. Ved afvigelse af kontraktens bestemmelser, henvises til § 1 stk. 6.
- 1 stk. 6 (ny tekst der erstatter hele stk. 6):
Når der skal mødes direkte på et midlertidigt arbejdssted, som ikke er omfattet af aftale i ansættelseskontrakten, skal der laves aftale om, hvorvidt den ekstra rejsetid helt eller delvist indgår i den aftalte arbejdstid.
- 2 stk. 4, 3. afsnit (tekst omformuleres):
Ved samlet køb af arbejdstøj foretages udvælgelsen af virksomheden i samarbejde med 1 repræsentant for de ansatte. Repræsentanten skal have kendskab til de arbejdsområder, som arbejdstøjet skal anvendes til.
Virksomheden betaler udgiften til eventuelt firmalogo udenfor beløbsrammen.
- 4 stk. 6 (ny tekst der erstatter hele nuværende stk. 6):
Den ansatte har ret til fornøden frihed med løn ved besøg hos læge og tandlæge. Besøg skal i videst muligt omfang lægges uden for arbejdstid. Den ansatte har ret til frihed uden løn til lægehenvist behandling. Fravær gives også ved nødvendig ledsagelse af børn under 14 år.
- 4 stk. 12 (ny bestemmelse):
Den ansatte har ret til 1 børneomsorgsdag pr. barn pr. kalenderår til og med det år, barnet fylder 14 år. Omsorgsdagen er uden løn
- 4B stk. 7 (ny bestemmelse):
Når medarbejderen har en natarbejdsperiode, skal der foreligge mulighed for at afholde en hvileperiode på mindst 11 sammenhængende timer.
Eksisterende § 7 stk. 2 udgår i sin helhed og erstattes af:
For børn født eller modtaget 1.juli 2023 eller senere gælder følgende:
- Arbejdsgiveren betaler til medarbejderen løn under fravær på grund af graviditet i op til 4 uger før forventet fødselstidspunkt (før: graviditetsorlov). Endvidere betales til samme medarbejder løn under fravær i indtil 10 uger efter fødslen (før: barselsorlov).
Det er en forudsætning for betalingen, at arbejdsgiveren er berettiget til refusion svarende til den maksimale dagpengesats. Såfremt refusionen måtte være mindre, nedsættes betaling til medarbejderen tilsvarende.
- Under samme betingelser som i pkt. a betales der løn til den anden forælder i op
til 2 uger i forbindelse med fødslen (før fædreorlov).
- Under samme betingelser som i pkt. a betaler arbejdsgiveren herudover fuld løn under orlov i indtil 24 uger (før forældreorlov). Af disse 24 uger har den forælder, der afholder orlov efter pkt. a, ret til at holde 9 uger, og den anden forælder har ret til at holde 10 uger. Holdes orloven, der er reserveret den enkelte forælder, ikke, bortfalder betalingen. De resterende 5 ugers orlov ydes enten til den ene eller anden forælder eller deles mellem dem. De 24 uger skal afholdes indenfor 52 uger efter fødslen. Hver af forældrenes orlov kan maksimalt deles i to perioder, medmindre andet aftales.
- Medmindre andet aftales, skal orlov med løn efter pkt. a, b og c varsles med 3 uger. Hvis barselslovens frister for varsling af orlov ikke overholdes, kan den ønskede orlov først påbegyndes ed udløbet af de angivne frister regnet fra varslingens afgivelse, medmindre andet aftales.
Ny § 7 stk. 6 Pensionsbidrag i ulønnede dagpengeperioder under forældreorlov
Arbejdsgiver indbetaler pensionsbidrag til overenskomstansatte under forældreorlov i den ulønnede del af dagpengeperioden, når den ansatte kun modtager dagpenge. Pensionsbidraget udgør den procentvise virksomhedsbetalte andel af lønnen. Der kan maksimalt indbetales pensionsbidrag svarende til 12 ugers orlov. For overenskomstansatte er pensionsbidraget det bidrag, der blev indbetalt af arbejdsgiver før orloven blev påbegyndt med de reguleringer og overenskomstmæssige ændringer og fornyelser, der sættes i kraft i løbet af perioden.
Nye protokollater:
Protokollat om fremme af efteruddannelse
Formål: Fremme efteruddannelse til fordel for den ansatte samt virksomhedens udvikling. Der skal særligt fokuseres på at alle ansatte får mulighed for faglig udvikling.
Udvikling af kurser
* PLF forpligter sig til at bidrag økonomisk til udvikling af kurser
Formidling af fordele ved efteruddannelse, f.eks. ved temanummer i Landinspektøren – PLF bidrager som faglig organisation til at fremme efteruddannelse med positiv italesættelse samt beskrive ret og pligt ved efteruddannelse
-Forhandlingsudvalget bidrager naturligvis også til et temanummer med vores synspunkter for at fremme brugen af efteruddannelse
Arbejde på udpegning af uddannelseskoordinator i PLF
-I regi af PLF, udpeges en koordinator der formidler nyhedsmails med tilbud på efteruddannelsesområdet
- Styrkelse af det nedsatte koordinationsudvalg mellem PLF og TL/KLF/Forhandlingsudvalget
* Evt. medlemsundersøgelse og spørgeskema med fælles spørgsmål fra arbejdsgiver og ansatte vedr. efteruddannelse.
Overenskomsten vil i sin helhed være tilgængelig på hjemmesiden, når den revideret udgave er modtaget fra PLF.